Recenzie: ,,Îngerul mecanic” #1 de Cassandra Clare

 

cop-1-dispozitive-infernale-1_ingerul-mecanic   Titlu original: Clockwork Prince

Autor: Cassandra Clare

Editura: Leda & Leda Edge

Gen: Fantasy

Anul apariției: 14/1/2016

Nr. pagini: 400

Disponibilă: aici.

 

 

 

sinopsis2

 

      TESSA GRAY, o adolescentă de şaisprezece ani, traversează oceanul pentru a-şi găsi fratele. Destinaţia ei este Anglia, în plină epocă victoriană, dar ceva terifiant o aşteaptă în Lumea de Jos a Londrei, unde vampiri, vrăjitori şi alte creaturi supranaturale bântuie străzile iluminate cu gaz.

Numai vânătorii de umbre, războinici hotărâţi să scape lumea de demoni, menţin cât de cât ordinea în acest haos. Răpită de misterioasele Surori Întunecate, membre ale unei organizaţii secrete numite clubul Pandemonium, Tessa află curând că ea însăşi face parte din Lumea de Jos şi că este posesoarea unui talent rar: puterea de a se transforma, după propria-i voinţă, într-o altă persoană. Însă Magistrul, o figură misterioasă care conduce clubul, nu se va da în lături de la nimic pentru a face ca puterea Tessei să-i aparţină.

Fără prieteni şi hăituită, Tessa se refugiază la vânătorii de umbre de la Institutul din Londra, care jură să-i găsească fratele dacă ea îşi va folosi puterea pentru a-i ajuta. Tessa descoperă că e fascinată, în aceeaşi măsură, de doi prieteni buni: James, a cărui frumuseţe fragilă ascunde un secret mortal, şi Will, cel cu ochi albaştri, ale cărui stări de spirit schimbătoare, alături de o ironie caustică îi ţin pe toţi la distanţă… pe toţi în afară de Tessa. Pe măsură ce căutarea lor îi atrage tot mai adânc în inima unei urzeli oculte care ameninţă să-i distrugă pe vânătorii de umbre, Tessa îşi dă seama că ar putea fi nevoită să aleagă între a-şi salva fratele şi a-şi ajuta noii prieteni să salveze lumea… şi că dragostea poate fi cea mai periculoasă magie.

 

sinopsisrecen

Când vorbesc despre această carte, rămân fără cuvinte, de la început până la sfârșit fără suflu. Mi-a plăcut cartea de la prima pagină: o actiune care cade fluidă plină de adrenalină, care te stimulează să dai pagină cu pagină până te trezești și vezi că ai terminat primul volum. La unele cărți am putut să anticipez ce se va întâmpla, dar de fiecare dată când încercam să prevăd acțiunea acestei cărți, se întorcea totul la 180 de grade, trăind momentele de panică, iubire, tristețe sau frică împreună cu personajele.

Personajele sunt foare bine conturate chiar dacă sunt principale, secundare sau episodice. Orice personaj își are locul, repricile, descrierile, chiar și o aptitudine (putere). Nu consider că acțiunea este centrată doar pe un caracter – sau mai multe – toate au pasaje proprii în carte.

Acțiunea începe în anul 1878, când Tessa Grey ajunge în portul din Londra și primește o scrisoare în care fratele său îi spune să aibă încredere în doamna Dark și în doamna Blake. Până aici pare ceva obișnuit, dar scopul doamnelor este de a explora și descoperi puterea Tessei. Abilitatea pe care Tessa o are nu este pe deplin descoperită în Lumea de Jos: unii spun ca e magiciană, alții metamorfică. Lăsând la o parte coșmarul în care Tessa trăiește pentru 6 luni, ea este o ființă la inceput fragilă, debusolată, dar foarte puternică, o păpușă cu un caracter foarte puternic într-un corp de porțelan. Pe parcursul volumului, Tessa devine o adevărată luptătoare, ca Boadicea.

 

   ,,Tessa ochise deja un volum cunoscut pe un raft, și se apropie să-l salute ca pe un vechi prieten.”

 

tumblr_o7u3p4fSjE1st0kmdo1_540

 

     ,, Frigul o pătrunse… ca o cascadă de gheață… Apoi ceva i se miscă în piept.

Ca o pasăre care zăcuse nemișcată după ce zburase și se lovise de un geam, doar pentru a-și aduna puterile și pentru a se avânta în aer, inima ei începu brusc să bată din nou.”

 

,,Se privi in oglinda de vizavi. Era din nou ea însăși… nu un vampir miraculos de frumos.”

 

În tot acest timp doamnele Dark si Blake o antrenau, obligând-o să se transforme în persoane, altfel fratele ei putea să moară. Chiar dacă era un chin pentru ea, în fiecare zi avea liniștea de a se retrage în literatură. Partea asta m-a adus puțin în Rapunzel într-o variantă mai diformă. Darul Tessei este neprețuit, căutat de oricine din lume care știe lucruri despre Lumea de Jos. Metamorfoza se declanșează prin atingerea unui obiect al persoanei respective, apoi Tessa pătrunde în corpul, amintirile, gândurile și temerile acesteia.

Doamna Dark și doamna Black sunt creaturi ale Lumii de Jos, având scopul de a o atribui pe Tessa drept jertfă, până intr-o zi când Tessa își dă seama de planurile lor și încearcă să fugă, dar eșuează… Dar în ziua în care planul era pe sfârșite, cineva găsește casa întunecată și o ajută pe Tessa să fugă și nu numai… (a apărut acea asemănare între capitolele astea și Rapunzel).

Wiliam Herondale este salvatorul Tessei, un vânător de umbre care investiga nelegiuirile făcute de surorile întunecate și alte nelegiuiri ale Lumii de Jos.

Will este un personaj puternic, cu caracter de piatră, vigilent, uneori răutăcios, dar plin de secrete care îi macină interiorul. La început nu o agreează pe Tessa, făcând glume pe seama ei, dar pe parcursul cărții descoperi mai mult de atât. William poartă în marea majoritate a timpului o armură rece care exprimă nepăsare, aroganță, dar și durere.

 

tumblr_o7u3p4fSjE1st0kmdo2_540

Wiliam e asemanarea îngerului și a demonului: pare un înger cu aripi frânte din cauza secretelor care se ascund în spatele scutului demonic. Atunci când oamenii sunt răniți, au tendința de a se transforma în demoni sau, mai bine spus, de a crea un scut împotriva durerii; se gândesc că dacă sunt nepăsători, reci și distanți nu mai pot fi răniți, la fel ca acest mister, pe nume Wiliam Herondale.

În prima parte a trilogiei, carapacea lui se fisurează puțin, ca un ciob desprins dintr-un geam, dar fără să se spargă complet. Acea fisură e lumina din tot întunericul, liniștea din tot zbuciumul pe care îl duce Will. Acolo se ascunde bunătate, iubire, îngrijorare și bucurie.

 

     ,,E clar că sunt aici să te salvez… Nu semăn cu Sir Galahad? Ridică teatral bratele, puterea mea e cât a altor zece, Fiindcă inima îmi e curată…”

 

,,Will își întinse mâinile și i le cuprinse pe ale ei… Unul pentru toți, și toți pentru unul.”

 

,,Ochii lui albastri erau foarte întunecați… Aveau culoarea cerului la lăsarea nopții, umbriți de gene lungi.”

 

,,Sydney Carton știa că nu valorează nimic, și totuși,oricât de mult încerca să-și înece sufletul, exista întotdeauna în el o parte capabilă de fapte mari.”

 

Jem Carstairs este apa care aduce la viață trandafirii uscați din viața lui Will. Jem este calea spre lumina din sufletul lui Wiliam.

Jem și Will sunt parabatai, iar acest lucru pentru Will este mai important decat legătura de sânge. Prin intermediul lui Jem deschidem crinul din interiorul lui Will .

 

tumblr_o8bvkhV5eK1sbw4tso2_540.jpg

Jem este ca o grădină de flori delicată. Plin de viață, prietenos, iubitor și răbdător cu unul ca Will, dar atunci când noaptea vine grădina fragilă și plină de viață se întunecă încercând să supraviețuiască.

Jem seamănă cu un crin puternic, plin de viață, vesel ziua, dar noaptea ofilindu-se, chinuindu-se să înflorească din nou. Prin muzică, James își exprimă sentimentele, prin vibrațiile delicate, dulci-amare ale vioarei.

 

   ,,Auzea o muzică minunată, pătrunzătoare… Sunetul muzicii devenea din ce în ce mai intens… Visul dispăruse, dar muzica rămase, intensă.”

 

,,Iar notele păreau să curgă prin deschizătura ușii ca apa printr-un vas cu gât îngust.”

 

tumblr_of9xvzZXXP1up8zzko1_500.png

 

,,Privirea lui o întâlni pe a Tessei… Ochii săi argintii scanteiau vesel.”

 

Jessamine Lovelace este un caracter care se ascunde după rochii, modă, pantofi și alte mărunțișuri. Pe scurt, se ascunde de viața normală. La început a fost un personaj antipatic, nimic special, doar o fată arogantă care se crede o prințesă, așteptând prințul pe cal alb. Jess a avut o copilărie normală față de restul personajelor până a aflat de Lumea de Jos și totul s-a năruit. Atunci când totul s-a năruit Jessamine a alungat tot ce ține de vânătorii de umbre înfășurându-se într-o ață groasă a trecutului și a normalității. Încercând să năruie ceea ce este: o vânătoare de umbre.

 

tumblr_oe0vwoLW8L1vda4uzo1_540

 

Institutul din Londra este ascuns în cenușă într-o veche biserică. Vânătorii de umbre se consideră pulbere și umbre. Ei sunt cei care respectă acordurile și încearcă să echilibreze conflictele Lumii de Jos, dar să nu uităm că mereu există rebeli.

Institutul este condus de Charlotte Barnwell, o persoană impunătoare, corectă, iubitoare, dar o persoană prea efemeră pentru o responsabilitate atât de mare. Cu toate acestea, în fața Enclavei este convingătoare, agresivă, luptătoare și calmă. Charlotte încearcă să confere celor din jurul Institutului sentimentul de familie.

Henrry Branwell este pasionat de experimente și de mica lui ascunzătoare plină de mecanisme și invenții, care nu sunt prea bine văzute de ceilalți.

Henrry este un caracter volatil, naiv, sensibil, care încearcă să se facă remarcat prin ceea ce face, dar de multe ori nu îi iese. Sper ca acest personaj să prindă maturitatea de care are nevoie.

Descrierile plasează cititorul în splendoarea epocii victoriene, în care descoperi obiceiurile, locurile și eleganța presărată cu înfiorarea dată de Tamisa.

Dacă sunteți adepți ai fantasticului, sunt sigură că nu o să vă mai puteți opri din citit.

 

tumblr_ojhfx2UHnb1vpurg1o1_540

 

Sentimentele lăsate de această carte sunt încâlcite și pline de intensitate.

Sper ca ceea ce am scris aici să vă fi stârnit curiozitatea de a descoperi Lumea de Jos, conflictele și secretele ei.

 

rati

 

Ofer nota 5/5 cărții pentru tot ceea ce Cassandra Clare a construit cu atâta dăruire.

5

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s