Recenzie: ,,I.R.En.” de Sandra Coroian

 

Titlu original: I.R.En.1072628

Autor: Sandra Coroian

Editura: Quantum

Categoria: Sci Fi collection

Anul apariției: 2016

  Nr. pagini: 230

Disponibilă: aici. 

 

 

 

sinopsis2

 

Atunci cand afli ca viata pe care ai trait-o nu iti apartine, ce ai de gand sa faci?

Intr-o lume in care oamenii se ghideaza dupa 5 coduri, sunt condusi de 5 Supremi, iar visele sunt interzise, Cehel Ynue, o tanara ce porneste in viata ca fiind un copil prodigy, se zbate sa descopere adevarul, incalcand regulile.

Pe parcursul calatoriei sale, Cehel se intalneste de mai multe ori cu termenul necunoscut I.R.En., care ii obsedeaza subconstientul si care o impinge spre aflarea adevarului.

O singura lume, fenomene bizare greu de explicat, un Healer si un Mediator care refuza sa accepte realitatea oferita de catre sistem.

 

sinopsisrecen

 

Momentul critic când privesc stupefiată cum paginile se scurg si ceața densă se așterne peste mintea mea, făcând sentimentele să se amplifice și mai mult. Confuzia mi se scurge prin corp creând mici electrocutări care îmi trezesc corpul dintr-un somn letargic. Alte sentimente se lovesc brutal de interiorul corpului meu, încercând să spargă pâcla visului ce îmi invadează trupul.

„I.R.En.” m-a făcut pacientul lumii sale prin conectarea firelor unor aparate ce s-au prins de creierul meu, ajungând să mă plimb pe străzile sale, tulburată de acel univers care îmi îneacă trupul în obscuritatea adusă de orice întâmplare.

Această carte este menită să alcătuiască un puzzle de iluzii camuflate, încâlcite, care îți pătrunde în minte și implantează milioane de prototipuri încâlcite cu scopul de a fi părtaș în bucla perfectă și iluzorie a lumii „I.R.En.”.

Pentru mine, „I.R.En.” e o lume care are la bază ceva ce se poate risipi într-o secundă, iar personajele încearcă din răsputeri să pășească spre realitatea pe care nimeni nu o poate garanta sută la sută reală.

„I.R.En.”, o lume în care tehnologia avansată este la fiecare pas, unde lumea trăiește după 5 coduri, condusă de 5 Supremi, în liniștea și așa-zisa normalitate a unui sistem cu două fețe sau poate mai multe, cine poate știe câte, când și ultima pagină a cărții are scopul de a te face să te îndoiești de orice lucru, fie el minor, fie el major.

Atunci când trecutul pe care „I.R.En.” a fost construit începe să iasă la iveală ca niște fisuri în viețile și lumea edenică, făcând găuri, răspândind un virus în lume, panica se instalează în fiecare persoană care găsește câte un indiciu apărut de nicăieri, parcă ar fi fost adus de curenții de pe altă planetă, erodând încrederea omenirii. „I.R.En.”, un termen necunoscut oricărui cetățean, Healer sau Meditator, un secret îngropat cât mai adânc pentru a diminua riscul distrugerii.

Cartea pare construită ca un vis, care de fiecare dată când încerci să te trezești, te duce la un alt level, te duce într-o sferă misterioasă cu multe secrete, poate mai complicată decât sfera precedentă, cu care personajele se confruntă să descopere, să caute adevărul care e la multe sfere depărtare, din câte ne lasă autoarea să intuim.

 

v2vexels

Sunt 5 coduri după care fiecare om de rând își trăiește viața, dar credeți că nimeni nu se abate de la ele?

Ce se întâmplă cu cei care încalcă un cod?

Se va aplica legea în cazul tuturor?

logocod1cod1

Cod: Iris / interzice într-un mod codat trecutul, să aflăm lucruri care pot zdruncina lumea și pot duce la moarte. Codul ilustrează regula de a nu căuta lucruri nespuse, neînvățate, neauzite.

Codul distinge lucrurile moarte care nu ar trebui aduse la lumină, negarea lor ținând balanța în echilibru, iar lumea așa cum Supremii au construit-o.

 

logocod2cod2

Cod:  <Tel’hel> este un sistem de apărare a tot ce se află în spatele sistemului perfect. Codul protejează tot ce sistemul deține, ținând oamenii departe de ceea ce ei fac în spatele cortinei, lăsând la iveală doar ce vor conducătorii ca oamenii să vadă, să creadă că totul este corect. Însușirea bunurilor ce le aparțin Supremilor e o faptă la fel de gravă ca o crimă, iar cel care a comis delictul va fi privat, la fel cum vinovatul a privat guvernul de acele bunuri.

 

logocod3cod3

Cod: [Daikim] oglindește învățăturile din religie într-un mod sumbru deoarece sistemul și cei 5 Supremi  dau impresia de zeități, iar cetățenii îi venerează, dar în orice loc există la un moment dat și păreri contradictorii pe baza unor fapte, iar de aici bucla sistemului începe să se deterioreze. Acest cod are înveliș bun și în interior este amar ca o bomboană de ciocolată cu lichior, dulce și otrăvitor în același timp, deoarce ei folosesc un moto despre prețuirea vieții, dar cu acordul lor, inima oricui se poate opri într-o secundă.

 

logocod4cod4

Cod: =Mien un crâmpei către sclipirea iubirii, sentiment rar într-o lume ca „I.R.En.”, în care sufletele nu cunosc emoțiile, ce sunt ele, cum se declanșează sau ce efecte au asupra omului, ei le simt aprig și trecător ca un fulger, lăsând urme asupra lor, întrebându-se ce a fost asta. Iubirea e singurul sentiment care scapă mintea de tot ce e greșit, o pată de culoare intr-o lume gri și meschină.

Dar și lucrurile frumoase pot fi constrânse de către sistem la fel de repede cum se poate stinge un foc în bătaia viscolului. Legarea sufletelor trebuie aprobată de Supremi, fără acordul acestora, cele două suflete neputându-și împărtăși iubirea în tihnă, ele putând să devină suflete vânate dacă sistemul află de delictul comis.

 

logocod5cod5

Cod: //:Pastel este un cod camuflat, neclar, rostit decât atunci când se produc defecțiuni, când apare un virus care trebuie anihilat sau tratat. Cifrul acesta este mantia problemelor din interior, studiat de cei cu o funcție în sistem. Este primul pas spre a deveni parte din ceva suprem.

 

Personajele sunt edificate într-un mod unic, fiecare încercând să depisteze fața reală a lumii în care trăiesc, în același timp, să se găsească pe sine. Toate caracterele pe care autoarea le-a conturat sunt puternice, determinate, misterioase, dar, în același timp, colorează tărâmul în care trăiesc prin bunătate, blândețe, iubire și speranța care îi ține în viață pentru a lupta în ziua urmatoare.

 

Cehel Ynue este personajul central al cărții, o fată de 20 de ani care ajunge pionul principal în jocul celor de sus, transformând-o într-un Healer de temut care primește misiuni periculoase. Caracterul acesteia conturează o eroină curajoasă, inteligentă, neînfricată, dar și bipolară.

Din momentul în care Cehel a devenit Healer, descoperă viața în spatele cortinei, unde codurile sunt încălcate, amintirile deformate prin spălări de creier ca pedeapsă pentru faptele comise, iar cauza bipolarității lui Cehel este degradarea memoriei.

 

20840135_1876353249352289_480151331_n

 

,,Mașina se oprise brusc în mijlocul neantului. Unul dintre Meditatori îmi făcuse semn să cobor. Am rămas nemișcată preț de câteva clipe, neînțelegând ce vrea de la mine. Meditatorul care stătea lângă mine m-a împins afară din mașină, a închis ușa și a luat-o la goană. Tu ce ai fi făcut în locul meu? Ai fi plâns? Ai fi urlat? Ai fi luat-o la fugă după mașină? Nu avea sens. Știam și eu asta chiar dacă eram doar un copil de 14 ani. Am rămas neclintită în locul în care am căzut și am așteptat.”

 

,,— Știi de ce te afli aici?

Doamna Comandant și-a împreunat mâinile și a zâmbit și mai larg.

— Am… am fost trimisă într-o tabără specială?

Eram atât de nesigură de răspunsurile pe care le dădeam încât îmi venea să intru în pământ.

— Tabără… specială… hmm!…Cehel, ești atât de norocoasă că te afli aici. De fapt, suntem atât de norocoși să te avem. Ești ceva aparte, dar îți vei da seama și tu în curând.”

 

Din acel moment Cehel a înaintat spre coșmarul lumii de jos: o lume crudă, rea,veninoasă; cu toate acestea reușește să își deschidă orizonturi largi asupra cunoștinței. Dar atunci când dezvăluie prea multe devine o țintă, iar sistemul încearcă să îi năruie personalitatea prin anihilarea amintirilor, încercând cu ardoare să o facă păpușa lor.

Ceea ce a dus la o persoană nesigură, fragilă, pierdută, dar dorința de a afla cine e o duce la gesturi extreme și,  în același timp, la curajul nebunesc.

Jason, și el personaj principal, camaradul de încredere a lui Cehel, un Meditator, neînfricat și la fel de determinat precum Cehel pentru a dezveli liniștea din haosul în care sunt capturați.

Jason poate fi manipulat de către sistem fără știința sa, deoarece este jumătate om, jumătate robot, dar cu toate acestea, perspectiva asupra sistemului este cu 180 de grade mai diferită de ceea ce vor ei să îl facă să creadă, codurile pentru el fiind doar reguli aruncate în vânt pentru a acoperi secrete de care ei se tem.

 

20840131_1876353316018949_2090066773_n

 

        ,,Nu știu cum aș putea să-l descriu pe Jason. Jumătate om, jumătate mașinărie, sau ceva de genul acesta. Era oricum ,,programat”, la fel ca toți ceilalți Meditatori, să fie lipsit de ,,sentimente”, dacă vrei să le spunem așa. Meditatorul avea un singur scop.”

 

Scopul lui Jason era să spargă globul toxic învelit în lumea impecabilă, pe care toți o vedeau, dar cu timpul, vitraliul frumos conturat în viața lui Cehel s-a crăpat, rămânând numai culori cenuși, palide, lipsite de orice emoție, doar răutatea monstruoasă.

 

   ,,— Vezi tu, Cehel… nu toate lucrurile sunt așa cum par sau așa cum ți se spune că trebuie să fie.  Există anumite căi prin care poți păcăli sistemul.’’

 

  ,,— Eu nu mă supun codurilor. Nu cred în coduri și nici tu nu ar trebui să o faci.

Acele cuvinte mi-au rămas întipărite în minte. A fost ceva ce m-a bulversat. Era ca și cum vorbea despre niște fantezii. Să negi codurile, e ca și cum ai nega viața. Cel puțin, așa vedeam eu lucrurile pe atunci.”

 

,, — Instinctul?

— Da. E ca atunci când ești la răscruce de drumuri și nu știi pe unde să o iei, dar ceva din tine te împinge pe o anumită cale. Nu îți poți explica de ce ai luat-o pe acolo, dar așa ai simțit.”

 

20793159_1876353192685628_882221855_n

 

                                                                      ,, 1 … 2… 3… 4…

Încercând să mă liniștesc, am început să număr pentru a găsi o soluție, un răspuns, dar inima îmi rămase din nou neclintită în momentul în care sunetul asurzitor al unei sirene împânzi perimetrul.

Odată cu ea… haos!”

 

Am adorat personajele, chiar dacă Jason, la început, nu îmi plăcea așa mult, poate din cauză că ador alt personaj (de care nu voi vorbi, dar dacă vreți să aflați mai multe, citiți cartea, nu veți regreta).

Cehel, unul dintre personajele mele de suflet, cu toate că pare năucă, dar asta nu o împiedică să meargă mai departe. Pe Jason îl admir pentru câte a facut, atât pentru Cehel, cât și pentru a afla adevărul, chiar dacă prețul era viața sa.

Admir ceea ce autoarea a reușit să construiască în materie de personaje, reușind să transpună cititorul în galaxia sa.

Caractere cu iz eroic, puternice, dar pe de o parte fragile din cauza pâclei nebuloase.

 

20815111_1876353286018952_1473536714_n

 

Galaxia, unul dintre elementele mele favorite ale cărții (de fapt am iubit-o în fiecare secundă pe toată), cu ajutorul căruia întrebările se întețesc, gândurile ating orizonturi nemărginite. M-a făcut să mă simt un cercetător al cosmosului, căutând forme noi de viață, studiind stelele, planetele și fugind de maiestuosul soare care îmi poate arde cercetările.

Cartea te pune pe gânduri, te face să te îndoiești de lumea în care trăim, de tot ce ia contact cu tine, orice din jurul tău, să îți dorești să vezi ce e dincolo de cer, de planetă și mai ales, să vrei mai multe pagini.

Firul narativ te ademenește de la prima pagină până la… (aș zice ultima dar nu e nici pe departe) volumul doi, care te aduce în cele mai tensionate stări, de la confuzie la teamă, curaj, compasiune, iar intensitatea pe care o simți la fiecare pagină îți amplifică dorința de a călători alături de Cehel și alte personaje în universul încântător, dar și cu tente întunecate care lasă amprente tulburătoare asupra cititorului.

Din punctul meu de vedere este un SF foarte bine scris care poate cuceri pe oricine, fie el cititor înrăit al genului SF sau amator al acestui gen. O carte cu o lume extraordinară dar în același timp dură. Un SF care îmi va rămâne în suflet și sunt sigură că va avea un efect surprinzător și asupra voastră.

Deci eu vă provoc să puneți mâna pe carte și să citiți câteva pagini… După primele pagini deja devii prizonierul ei și nu te vei lasă de ea, dar merită pe deplin să descoperiți  împreuna cu Cehel lumea plină de secrete și întensitate a SF-ului „I.R.En.”.

 

rati

 

Pentru universal plin de neașteptări și pentru efectul asupra cititorului, pentru ițele complicate ale acțiunii, dar atât de surprinzătoare, emoțiile copleșitoare conferind un adevărat  SF, acord acestei cărți nota 5/5.

5

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s