Recenzii pe edituri

Recenzie: ,,Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”

craciunul_in_cele_mai_frumoase_povestiri_c1_1 Titlu original: Crăciunul în cele mai frumoase povestiri

Autor: Charles Dickens, Mark Twain, Oscard Wilde, etc.

Editura: Nemira

Categoria: Nuvele, povestiri

Anul apariției: 2017

Nr pagini: 200

Disponibilă: aici. 

 

 

book_png2sigla O carte de pus sub pomul de Craciun!

Un dar de care sa te bucuri in tihna, in asteptarea sarbatorii cu dulciuri si fulgi de zapada. S-au adunat aici comori de altadata pentru copii, parinti si bunici. Din tinuturi de vis sau din orase adevarate, din paduri indepartate sau din case primitoare vin intamplari si personaje ce povestesc Craciunul cu un farmec cuceritor. Asa ca opreste timpul in loc, draga cititorule, si citeste cartea unei sarbatori pentru a carei magie depun marturie, printre altii, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle!

 

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

Soarele e acum pe cer, puțin mai cald în jur, dar am zis că trebuie să-mi fac datoria și să vorbesc și despre această carte. Am terminat-o în seara anului nou, iar impresia pe care mi-a lăsat-o a fost una destul de fadă și indecisă pentru că unele povestiri mi-au atins profund inima, iar altele m-au lăsat confuză.

O să vă povestesc azi, mai în detaliu despre două dintre ele, iar de restu voi vorbi la general. Cele care mi-au rămas în suflet sunt: ,,Uriașul cel egoist” și ,,Darul magilor”.

 

,,Uriașul cel egoist”, după cum reiese și din titlu, este vorba de un uriaș, destul de ursuz și morocănos care trăia într-un conac cu o grădină splendidă în care mereu se jucau copii de la școala de peste drum. Până într-o zi când uriașul s-a enervat pe ei pentru zarva provocată și pentru că nu i-au cerut voie așa că i-a alungat.

Iarna a sosit, iar uriașul se simțea singur și trist, atunci a realizat că acele clipe, în care copii se jucau și erau fericiți în grădină îi aduceau și lui bucurie.

 

 ,, Deodată Grindina s-a oprit din tropăitul sălbatic pe acoperiș, Crivățul n-a mai vuit, iar prin fereastra deschisă a ajuns până la el o mireasmă încântătoare. ,, Cred că a venit, în sfârșit, Primăvara,” și-a zis Uriașul, sărind degrabă din așternut și privind afară.

Și ce credeți că a văzut ?

Un tablou de-a dreptul fermecător. Printr-o mică spărtură în zid, copiii se strecuraseră înăuntru și se cățăraseră pe ramurile pomilor. În fiecare dintre copacii pe care îi vedea pe fereastră zărea și câte un copilaș.”

 

 ,, Inima Uriașului s-a înmuiat, văzând toate acestea. ,, Cât am fost de egoist!” și-a zis el. ,, Acum știu de ce nu mai venea primăvara aici. Am să-l așez pe bietul băiețel pe creanga cea mai înaltă, apoi am să dobor zidul, iar grădina mea va fi de acum înainte locul de joacă al copiilor.””

 

51054694_2282282648649890_887483171275276288_n

 

 ,, Atunci Uriașul, pășind tiptil, a ajuns în spatele lui, l-a ridicat cu grijă în palmă și l-a urcat în pom, care îndată a și înflorit. Păsărelele s-au așezat în crengi și au început să cânte, iar băiețelul și-a întins brațele, l-a cuprins pe Uriaș pe după gât și l-a sărutat.”

 

 ,, Anii au trecut, iar Uriașul a îmbătrânit și puterile l-au părăsit. Nu mai putea lua parte la jocurile copiilor, așa că stătea într-un balansoar uriaș și îi privea pe ei jucându-se. Își admira grădina și gândea: ,, Am multe flori minunate, dar cele mai frumoase flori sunt copiii.”

 

Această povestioară îmi aduce aminte de acele povești de pe Minimax, poveștile lui Hans Christian Andersen din care mereu rămâneai cu o povață și care te impresionau profund prin simplitatea și impactul pe care îl aveau asupra ta, ca o ființă mică. Așa a fost și această poveste emoționantă, cu o morală și un deznodământ ce te sfâșie pe interior, care te învață că dacă ești răutăcios și ranchinos pe toată lumea nu vei ajunge nicăieri, că bucuria stă în lucrurile din jurul tău.

M-a înduioșat peste limite această poveste și îți lasă în suflet mii de fluturași plin de sentimente, bunătate, fericire, iubire, siguranță și altele.

 

 

,,Darul magilor”, o poveste dramatică despre sărăcie, iubire, simplitate, și fericire. Delia și Jim nu se au decât pe ei înșiși și iubirea lor care trece peste măsura pe care unii o pot înțelege, e o iubire care poate trece peste orice obstacol crud al vieții. Sentimentul lor de iubire, înțelegere și armonie este atât de puternic încât îl simți în toată ființa ta, a fost un moment încărcat de atâtea emoții încât m-am simțit și eu parte din poveste. Cred că tot ce este scris în această povestioară este exact esența și magia adevărată a iubirii și a ceea ce înseamnă Crăciun.

 

 

 ,,  […] — E ajunul Crăciunului, poartă-te frumos cu mine, că doar pentru tine l-am dat! Poate că mi-a fost măsurat fiecare fir de păr, adaugă cu o dulce seriozitate, dar nimeni nu va putea vreodată să măsoare dragostea pe care ți-o port.”

 

 „ Când ajunse acasă, euforiei care o cuprinsese îi luară locul precauția și rațiunea. Scoase drotul, aprinse mașina de gaz și se apucă să repare dezastrul provocat generozitate și complicitatea iubirii.”

 

 

51424051_437772853660311_6226892690101895168_n.jpg

 

 „ Totuși, ea îl strânse la piept și abia după un timp fu în stare să-și ridice ochii împăienjeniți de lacrimi și să spună, zâmbind:

— Mie îmi crește părul foarte repede, Jim! […]

— Dell, hai să punem bine pentru o vreme darurile de Crăciun. Sunt prea frumoase ca să le luăm de pe-acum la purtare. Ceasul l-am vândut ca să fac rost de bani să-ți cumpăr pieptenii.”

 

 „ Jim păru să-și revină iute din transă. O luă în brațe. Să ne întoarcem discret privirea zece secunde și s-o îndreptăm asupra unui obiect lipsit de importanță din celălalt colț al încăperii. […] Magii aduceau daruri de preț, însă cel de aici e un altfel de dar.”

 

Povestea asta are o povață spirituală atât de emoționantă încât te lovește în suflet cu adevărul pe care îl transimte: nu stim să apreciem iubirea și persoanele de lângă noi. Asta ne arată Delia și Jim, doi tineri îndrăgostiți care au un trai precar, dar care fac tot posibilul ca iubirea lor să dăinuie necontenit. Iubirea lor contează de o mie de ori mai mult decât lucrurile materiale.

 

Delia și Jim sunt magii, acele persoane care fac totul pentru persoana iubită, fiind în stare să dea totul pentru aceasta. Cei doi au acea iubire necondiționată, mai presus de bogațiile materiale, pe care toți vor să o simtă, dar nu mulți stiu să o prețuiască.

 

Legat de celelalte povestiri pot spune că au fost în spiritul Crăciunului, dar nu m-au aprins atât de aprig sentimentele, au fost simpatice, cu diferite învățături, mai obiective. Fără prea multe întâmplări care să te emoționeze. Mi-au plăcut, au fost simpatice și au creionat tot acel peisaj de basm având fiecare rolul său.

 

O carte perfectă pentru perioada sărbătorilor de iarna, cu personaje și povești înduiosătoare care te fac să prețuiești viața, sărbătorile și oamenii din jurul tău așa cum ar trebui să o facem tot timpul.

 

 

 

 

rating-5abb58a3d65ab2

 

 

Am dăruit 3/5 steluțe pentru toate acele personaje și povestiri care m-au făcut să trăiesc sărbătorile cu mai multă bucurie în suflet.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *