Recenzii pe edituri

Recenzie: ,,Eroare” #2 de Laura Nureldin

Coperta_Regii_timpului_Eroare Titlu original: Eroare

Autor: Laura Nureldin

Editura: Herg Benet

Categoria: Cărțile Arven

Anul apariției: 2017

Nr pagini: 208

Disponibilă: aici. 

book_png2sigla

De-acum, naveta între America prezentului și Persia antică a devenit rutină pentru Mora, profesoara de dicție ajunsă, dintr-o întâmplare, soția regelui Xerxes. Asta până când o cădere de tensiune în laboratorul lui Alex dă peste cap mașina timpului și o trimite în Louisiana de dinaintea Războiului Civil. Acolo, Mora găsește o lume veselă și colorată, o familie care ascunde un secret inexplicabil ,dar și posibilitatea unei noi iubiri. Există vreo conexiune între toate acestea? Sunt simple coincidențe, erori de sistem sau felul Universului de a pune lucrurile în ordine?

„Dacă și când îi este menit să lovească, fulgerul o va face. Nu putem decide noi când, cum, sau unde. Se spune că niciodată nu lovește de două ori în același loc. Poate că nu-i adevărat; dar poate că e. Există o singură cale de a afla: trăind.” 

 

 

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

 

 

Louisiana, anul 1887, o noapte sufocantă de vară unde aerul îmbâcsit se contopea cu atmosfera și mirosul straniu al mlaștinii, unde toată lumea credea pe atunci că locuiesc vrăjitoare și alte creaturi pe lângă broaște și crocodili. Totul pare normal, un cadru sudist din anii 80′ unde lumea trăia cu impresia că la orice pas poți da numai de necazuri, dar cu toate astea ceva dubios tulbură acea vreme. Din prăpastia timpului se revarsă o siluetă pe propietatea unui bătrân bogat, ursuz și pesimt în legătură cu făptua ciudată de pe pământurile sale.

Și de data asta tot Mora apare, din nou tipa din secolul al XXI-lea care vine de nicăieri cu lucruri nepotrivite în acele timpuri.  De data asta, eroarea s-a transformat în scurgere, mașina defecându-se și în loc să o ducă pe tânăra regina a Persiei în Susa aceasta nimerește în Louisiana, în perioada eliberării sclavilor, într-un conac al unei familii înstărite.

De data asta nu a fost nici vina lui Alex pentru scurgerea și defecțiuniile mașinii timpului și nici a Morei, din păcate s-a întâmplat surprinzător. Și din nou acesta se chinuie să o aducă pe Mora înapoi, dar în același timp face niște descoperiri interesante.

Cu toate astea, volumul acesta l-am descoperit pe Alex ca personaj, nu doar cu eticheta de savant. Acesta are norocul de a întâlni-o pe Sondra, o tânără cu aceleași pasiuni și interese comune ca și Alex. Am putut vedea și cum evoluează atât în carieră, cât și ca persoană.  Evoluția sa se bazează de data asta nu doar pe știință, ci și pe plan emoțional.

 

 ,, Prin toată groaza de a nu ști cum să o aducă cât mai repede înapoi pe Mora, Alex zâmbi. Se uită la femeia delicată din fața lui.”

 

 ,, — Ca să spun drept, nu mi-ar strica un creier în plus. Și oricum tot ce am făcut până acum e patentat, așa că…”

 

51097700_1675983745835331_1085448843991973888_n

 

 ,, Părul ei roșcat închis strălucea în soare, iar asta facea ca fața să-i pară înconjurată de flăcări. Ochii de culoarea smaraldului aruncau lumnițe verzi, iar ea îi dărui un zâmbet larg, cu toți dinții.”

 

 ,, Fata intră și privi în jur, cu ochii mari și cu gura căscată. Era ca o fetiță în magazinul de dulciuri. […] Se uită cu atenție la fiecare monitor, server, cablu și buton. Alex rămase în picioare, lângă ușa închisă, cu brațele încrucișate, și o urmări amuzat.”

 

Alex și Sondra au o relație specială, dincolo de relația colegială de la savant la savant, au ceva special și atipic, acea sclipire timidă care crește în fiecare dintre ei pe măsură ce se apropie mai mult. Sunt un cuplu care începe poate cu stângul, dar care evoluează timid, pe încredere, simpatie și fluturașii din stomac.

Înapoi în timp, Mora încearcă să se acomodeze cu familia Thevaux și speră că Alex o va aduce înapoi cât mai repede cu putință. Până atunci descoperă ca cei doi frați, Julian și Daniel sunt într-o antiteză surprinzătoare și într-o competiție acerbă. Daniel este genul de bărbat, arogant căruia îi place să trăiască din plin, să meargă la petreceri, să joace la jocurile de noroc, să călătorească și altele, pe când Julian este retras, rafinat, grijuliu, blând, total opus de fratele său cu care se ciondănește.

Iar ștacheta celor doi se ridică din momentul în care o cunosc pe Mora, se întrec pentru încrederea și simpatia ei, poate și mai mult. Cine și cum va câștiga încrederea și atenția ei vom vedea.

 

 ,, … îl plăcea pe Daniel Thevaux. Era un bărbat extraordinar de atrăgător, care putea avea cam orice femeie pe care ar fi vrut-o — și avusese destule. Era bogat, inteligent și suficient de profund ca să fie torturat de propriii demoni. Era exact genul de bărbat de care s-ar putea îndrăgosti. Doar că era un accident. O eroare.”

 

 ,, înalt, suplu și… grațos, Daniel putea fi un pianist. […] Șuvițe de păr negru îi umbreau ochii de un albastru electric care străluceau când zâmbea în colțul gurii; și făcea asta des. Avea o lumină interioară, o energie neobosită care țâșnea din fiecare privire și gest.

Julian era ceva mai îndesat decât fratele lui; părul de culoarea nisipului ud era tuns scurt și toată ființa lui părea să ascundă undeva, în adânc, o tristețe de neconsolat pe care nici zâmbetul nu i-o alungă din privire.”

 

51145454_320942925207150_655871527920599040_n.jpg

 

 ,, Tristețea pe care părea să o poarte mereu cu el îi inundase acum ochii. Era ca și cum, dintr-odată, ar fi plecat undeva, departe de încăperea în care îi rămăsese doar trupul.”

 

 ,, Ochii de culoarea alunei se înfipseră în adversarii lor albaștrii, dar Daniel susținu privirea lui Julian, zâmbind. Apoi se întoarse către Mora, care se simțea ca o păpusă de cârpă între doi copii ce se ciondănesc.”

 

Doi frați ca Tom și Jerry, nu se agrează prea mult, sunt diametrali opuși, dar totuși simt ceva pentru doamna venită în conac, care le-a aprins amândurora ceva ce a fost ferecat de mult de către ei, dar sigiliul s-a spart. Al cărui suflet reușește Mora să-l descopere rămâne de văzut, cert este că ea are un impact asupra trăirilor lor destul de mare în ce sens și cum e destul de îmbârligat pentru a descrie.

Mie mi se pare că e, oarecum un triunghi amoros, dar nicidecum tipic celor pe care le vedem sau citim, e mult mai diferit și se bazează pe spiritualitate, puritate, sinceritate și sentimente. Se bazează pe sentimente nu pe lucrurile din exterior sau fizic.

 

 ,, Ființa ei părea și fragilă, și sălbatică. […] Dar Marie… reușea să-i pună la încercare autoritatea masculină, totodată, să atingă acea strună din adâncul lui care îl făcea să-și dorească să devină cavalerul perfect pentru ea.”

 ,, Daniel era lângă ea, ținând-o de umeri, într-un gest protector. Nu o deranja atingerea lui. Ba chiar o făcea să se simtă bine. Apărată.”

 

51304450_1444891765641144_6014905319258324992_n.jpg

 

 ,, Privi podeaua pentru câteva clipe care le părură amândurora ore. Apoi ochii ei îi întâlniră pe ai lui Daniel. În acel moment, loviturile de ciocan din inima și din mintea ei tăcură și șoapta se strecură singură:

— Nu.

Trăsăturile lui frumoase se topiră într-un zâmbet; îi luă mâinile și le aduse la buze, închise ochii și le sărută îndelung.”

 

 ,, Mora putea să jure că nu mai respira. Inima se zbătea să-i sară din piept, mâinile îi tremurau, iar ochii îi rămăseseră lipiți de bărbatul din fața ei.”

 

Și așa armura indestructibilă a picat ca un tunet, iar ce a dezvelit a fost o inimă sensibilă, luptătoare și plină de sentimente nealterate, un suflet care poate fi îmblânzit doar cu iubire.

Dar, ce au pățit cei doi, și dacă iubirea lor a înflorit, vă las pe voi să aflați.

Romanul acesta a fost pe placul meu, mi-a hrănit latura romantică că tot suntem în luna iubirii. Personajele și acțiunea au fost mai complexe, s-au descoperit mai mult caracterele lor și trăirile. Iar stilul a fost ca de obice, alert, comic pe alocuri, sensibil care te prinde în vrajă până la sfârșitul cărții.

 

 

rating-5abb58a3d65ab2

 

Ofer 4/5 steluțe pentru povestea captivantă care m-a făcut să mă simt din alte timpuri.

 

 

4-2.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *