Recenzii pe edituri

Recenzie: ,, Regii timpului” #1 de Laura Nureldin

Regii-timpului  Titlu original: Regii timpului

Autor: Laura Nureldin

Editura: Herg Benet

Colecția: Cărțile Arven

Anul apariției: 2017

 Nr pagini: 266

Disponibilă: aici. 

book_png2sigla

Ce ai face dacă cel mai bun prieten al tău te-ar trimite din greșeală cu o mașină a timpului fix în Persia antică, iar acolo ai fi imediat răpită de eunuci ai haremului mărețului Xerxes? Sau dacă viața ți-ar fi pusă în pericol de nenumărate intrigi de palat într-o societate unde femeia este supusă bărbatului prin tradiție? Sau dacă ar trebui să iei de soț un rege pe care deja îl cunoști din manualele de istorie, dar căruia trebuie să îi explici că un telefon nu înseamnă să vorbești cu spiritele, automobilele nu sunt care ale zeilor, iar vasul de toaletă este un accesoriu foarte util? Tinerei Mora, un normal locuitor al Los Angeles-ului din zilele noastre, iată că, din întâmplare, chiar i se petrec toate acestea. Și nu disperă, pentru că știe că propria ei personalitate este mai puternică decât niste hopuri banale precum obligatoriile călătorii zilnice între milenii, asasinate pe bandă rulantă sau șocuri culturale de ambele părți. Nu disperă pentru că este o femeie hotărâtă, pragmatică, cu umor, dar și… îndrăgostită. Iar dragostea cere sacrificii, nu? Chiar dacă ajungi Regină.

 

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

 

Soarele torid și dogoritor se lasă peste nisipurile din Susa, un regat din Persia antică de acum 2.500 de ani, unde că toți trăiau în pace până când se produce o fisură, o eroare care aduce cu ea și bune și rele.

Regii timpului, un roman despre călătoria în timp, despre lupte antice, regi și concubine, asasinate și cel mai important schimbări ce dau peste cap istoria, atunci când Mora aterizează în Susa întâmplător din cauza mașinăriei construite de prietenul ei erudit.

Povestea debutează confuz, cu călătoria Morei în timp, în timp ce ea încearcă doar să-și ajute prietenul savant, care a construit mașina timpului să o testeze, dar dintr-un test s-a ajuns la o călătorie serioasă în timp unde protagonista noastră are parte de nenumărate peripeții.

Laura Nureldin ne surprinde plăcut cu un debut promițător cu de toate, o carte cu personaje interesante, poate puțin clișeice, dar cu acțiune, suspans și intrigă la tot pasul. Stilul ei e unul alert, interesant care te face să alergi la fiecare pagină citită și ce mi-a plăcut și mai mult este că a reușit să împletească două  ere total diferite cu umorul care a fost bine venit în toată acțiunea tensionată.

Este o carte ușoară cu multe aspecte plăcute și atrăgătoare, care te face să continui lectura până la ultima frază. M-au intrigat foarte mult și părțile istorice legate de istoria Persiei, de regat de și tot ce se întâmpla pe atunci, m-a dus cu gândul la povestea cu Khalid și Șeherezada și acele minunate perioade din deșert, dar să nu credeți că cele două se aseamănă, nici pe departe. Faptul că a reușit să imbine secolul al XXI-lea cu perioada antică într-un mod atât de frumos, firesc și palpitant a fost și mai incitant pentru cititor.

 

  ,, … Alex rămăsese în laborator. Stătea pur și simplu la birou, cu bărbia sprijinită în mâini, și cântărea lucrurile. Pentru el, Mora fusese mereu sora pe care nu o avusese. Cea mai bună prietenă. Sprijinul lui. Și ea știa că se poate baza mereu pe el, indiferent despre ce ar fi fost vorba.”

 

51193462_2142997452428285_1138679079520698368_n.jpg

 

 ,, Mora știa cât de mult însemnase pentru Alex bunicul lui. O emoționa faptul că prietenul ei avea atâta încredere în ea cât să-i încredințeze singura amintire palpabilă rămasă de la omul pe care îl iubise cel mai mult.”

 

Despre cum s-a produs această călătorie în timp nu avem foarte multe detalii pentru că nici Alex nu a priceput de la început ce s-a întâmplat, dar vom afla pe parcurs, în schimb ne este prezentată legătura dintre el și Mora care mi se pare extrem de specială, sinceră și de neînlocuit. Acesta imediat ce descoperă eroarea se pune pe treabă să o aducă pe Mora înapoi teafără și nevătămată.

În timp ce Alex meșterește la mașina timpului, Mora în schimb da de belele și este recrutată pentru a merge la palat ca prințul Persiei, Xerxes să-și aleagă o șoție care anticipat să devină și regina Persiei.

La palat Xerxes a cunoscut-o pe Mora accidental, simpatizând-o din prima pentru misterul, tupeul și îndrăzneala pe care le emană. Relația celor doi este destul de tensinoată deoarece el o credea o vrăjitoare apărută din neanț, iar ea își nega cu totul sentimentele, dar cu toate astea s-au contopit unul în sufletul celuilalt și au reușit să salveze regatul, dar și viețile lor puse în pericol de atentate.

Chiar așa s-au și cunoscut, în grădina palatului, ea fumând o țigară, iar el spionand-o suspicios, apoi au stat de vorbă până au fost întrerupți pentru a li se aduce un vin. Mora fiind cu ochii în patru a descoperit că vinul era otrăvit, reușind să-l salveze pe Xerxes, de atunci el a crezut-o vrăjitoare. Sună a Romeo și Julieta varianta mai nonconformistă.

 

 ,, Dar, după acest timp petrecut cu tine, simt că te cunosc dintotdeauna. Poate că ești, într-adevăr, o vrăjitoare, așa cum am crezut de la bun început, pentru că acum simt că dacă te-aș smulge de lângă mine ar fi ca și cum mi-aș smulge o bucată din suflet.”

 

 ,, Am senzația că a fost cu mine – adică aici – dintotdeauna. Acum nu-mi mai pot imagina să trăiesc fără ea.”

 

51422016_286341432038843_3118997442104655872_n

 ,, […] Să ai sentimentul ăla aparte atunci când o privești pe ea. Ca și cum te-ai scufunda și ea ar fi singurul pai de care te poți agăța ca să faci diferența între viața și moarte. […] Ca și cum ea ar fi cea care te poate izbăvi sau pierde. Ca și cum nu a existat nimic înainte de ea, iar ce ar putea veni după dispariția ei te înspăimântă.

   Cred că asta simt acum, gândi el.”

 

 ,, Azi a fost prima oară în viața mea de om matur când am simțit teama. Și a fost din cauza ta. Mă înspăimântă gândul că ai putea muri fără ca eu să știu vreodată cum este să te țin în brațe, să te sărut, să te iubesc.”

 

Cum spuneam, relația celor doi a evoluat într-o manieră destul de interesantă, de la doi străini incitați unul de celălalt, la soț și soție, rege și regină, doi camarazi care se agață unul de celălalt pentru a supraviețuii lumii și piedicilor și a-și menține iubirea intactă.

Iubirea pentru amândoi este o comoară pe care au dobândit-o foarte greu și pe care o prețuiesc, iar cel mai frumos și suprizător a fost faptul că Mora a reușit să fie o regină exemplară demnă de apariția în istoria, o femeie care își iubește, apără și sfătuiește soțul. Legătura lor e mai mult decât formala precum trebuia să fie, ea băgându-și nasul în toate treburile lui, provocând pe toată lumea ca să schimbe conceptiile vechi ale Susei, el o aproba și era mândru de ființa care i-a ajuns atât de repede la suflet.

 

 ,, El o sărută de noapte bună, o strânse mai tare în brațe și ațipi. Dintr-odată, Mora fu complet trează. Sărutul de noapte bună a lui Xerxes îi aterizase pe buze. Iar senzația fusese atât de naturală, încât o înfiorase. Zâmbi în sinea ei și își cuibări capul pe brațul lui.”

 

 ,, Poartă pantalonii ca un bărbat, preia comanda ca un general, înjură ca un geambaș, dansează ca o târfă, și totuși iat-o mergând prin Sala Tronului ca o regină.”

 

51260311_526522827842737_regiitimpului1_n

 

 ,, Fără să-și dea seama, Mora începuse să se simtă ca o regină. Devenise victima propriilor învățăminte: nu era vorba despre ce spusese regele, ci despre felul în care o spusese.

,, Ridică-te, Regina Mora!” însemna mult mai mult decât o frază ritualică. Suna ca un adevăr de netăgăduit. Acum, Mora știa că este Regina Persiei.”

 

 ,, Cu un zâmbet larg și ochii strălucind de mândrie, Mora se apropie de el și-l îmbrățișă.

— îți mulțumesc, îi șopti ea la ureche. […]

— Pentru ce ?

— Pentru că mă tratezi ca pe un egal.”

 

Asta au format ei, un cuplu, o echipă care se consideră un întreg în egală măsură, completându-se unul pe celălalt, iar fără o bucată din unul dintre ei erau incompleți. Prin asta relația este unică, sinceră, cu emoții din cele mai profunde unghere ale inimii.

Dar, să nu credeți că totul este numai iubire și fericire în palat. Avem invidioși care râvnesc la tron și complotează unii cu alții pentru a-i face rău regelui, cât și reginei. În Persia este o vânătoare a tronului. Teoretic se face din umbră, dar practic totul este  sub nasul regelui. Mai multe nu o să dezvălui, o să vă las pe voi să aflați cine sunt făptașii, ce vor păți aceștia și dacă devotamentul, perspicacitatea și inteligența câștigă.

 ,, Unul care s-o ucidă pe ea sau pe Rege… Sau poate pe amândoi. […] Nu am voie să dau greș. Nu din nou. 

Un zâmbet răutăcios i se lăți pe față. Luă pocalul și îl ridică în cinstea unu partener invizibil, înainte de a sorbi zgomotos o gură de vin. Sunetul dezgustător reverberă în încăperea goală.”

 

51186837_309461576581737_8154680402905137152_n.jpg

 

 ,, Totul ar fi fost mult mai ușor pentru ei dacă, de pildă, Xerxes murea în luptă. Dar femeia asta nerușinată transforma iminența unui război într-o posibilitate tot mai îndepărtată.

Cred că trebuie să scap de ea, înainte de orice.

 

Deci, se pare că uneltirile mișuna la tot pasul, iar negura se abate îasupra vieților celor doi protagoniști, dar ce se va întâmpla cu ei și dușmanii lor puteți descoperi numai dacă cițiti romanul. Shh (aici nu se dau spoliere) se respectă orice muncă.

Despre personaje, faptele și acțiunile lor, pot spune că Mora este o tânără înfiptă, cu tupeu, încredere și inteligentă, uneori nechibzuită, dar cu o iubire înflăcărată care poate fi stinsă de o singură persoană. Despre Xerxes nu pot spune că e cel mai brav rege văzut până acum, dar e sincer, vigilent și drept atât cu semenii săi cât și cu Mora. Mi-ar fi plăcut să fie mai bine conturate, mai complexe cu o evoluție mai amplă, dar tot mi-au încălzit erosul și m-au făcut să râd și să simt o grămadă de lucruri.

 

 

rating-5abb58a3d65ab2

Pentru această călătorie amuzantă, intrigantă și interesantă în Persia antică ofer 3/5 steluțe.

 

3-2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *