Recenzii pe edituri

Autor anchetat – Interivu cu Cezara Zamfir

 

 

Cezara Zamfir este autoarea cărții Eu, cea de pe locul doi în care ne este prezentată viața personajului principal cu urcușurile și coborâșurile sale. Despre Cezara pot spune că este o persoană creativă, prietenoasă și dedicată.

 

  1. De unde ți-a venit ideea cărții, poți spune că ai adăugat puțin și din experiența ta?

Cred că această întrebare este în top trei ca și frecvență dintre toate întrebările pe care le primesc. Din păcate nu îți pot răspunde punctual căci imaginația mea funcționează cum vrea ea ca să zic așa: fie citesc ceva sau mă uit la vreun film/documentar și peste o zi, o lună sau chiar mai mult îmi vine o idee de carte. Cât despre experiență, da, povestea însumează și o parte din experințele mele sau din ceea ce cred iar acest aspect se regăsește în orice scriu, fie că este vorba de proză sau poezie. Cred că este involuntar, de altfel consider că arta necesită sânge ca să devină autentică și originală iar sângele este tocmai viziunea autorului.

 

2. De unde a început relația încâlcită dintre Amalia și Victor, care a fost motivul pentru care ai vrut să aibă o relație atât de complicată?

 

Știi cum se spune că lucrurile sunt simple, dar nouă ne place să le complicăm? Adevărul este că despre orice tip de relație am discuta, mereu vor exista anumite tipuri de contexe complicate sau încâlcite. Totul pornește de la cum manevrăm cel mai important aspect al unei relații: comunicarea. În această poveste, comunicarea este limitată dând frâu liber doar instinctului și impulsului de moment. Totul este minunat până unul cere mai mult iar celălalt refuză. De aici până la dramă nu mai este decât un pas. Aș vrea ca povestea să fie privită ca un exemplu de „așa nu” și ca cititorii să înțeleagă, dacă se poate, contextul de dincolo de povestea dintre cei doi pentru a se pregăti mai bine pentru ce urmează: o răsturnare de situație în această poveste ce a stârnit niște controverse la care nu mă așteptam.

 

3. Cât de mult ți-a schimbat viața publicarea cărții?

 

Din fericire, nu cu mult. Am cunoscut oameni care m-au impresionat prin mesajele și sinceritatea lor, am descoperit suflete minunate care au fost atinse într-un fel sau altul de povestea scrisă de mine iar acest lucru este răsplata supremă pentru mine. Îți spuneam mai sus că din fericire viața mea este aproximativ aceeași deoarece nu am publicat o carte pentru celebritate sau bani ci pentru a-mi îndeplini un vis, ceea ce mi se pare firesc atunci când vorbim despre visuri.

 

4. De unde pasiunea pentru scris?

 

Înainte de a scrie m-am îndrăgostit de sute de personaje din cărțile citite. Scrisul a venit ca ceva natural, ca o curiozitate, o provocare și chiar o nevoie de eliberare a ideilor ce se acumulau în mintea mea. Pentru a putea funcționa ca om normal, am nevoie să îmi las gândurile pe hârtie și uneori să le împărtășesc. Așadar, scrisul m-a ales pe mine și nu invers. Eu sunt un doar instrument care se bucură de acest efect eliberator.

 

5. Ce poți dezvălui legat de viitoarele tale cărți?

 

În toamnă urmează să lansez partea a doua a romanului „Eu, cea de pe locul doi” care este deja gata. Între timp m-am apucat de o poveste SF care îmi va ocupa probabil următorii câțiva ani deoarece este complexă și necesită foarte multe detalii scrise cu atenție. La rând mai sunt momentan încă vreo 6 idei de cărți, fiecare din alt gen. Îmi place să experimentez, să îmi provoc cititorii și să risc încercând să-mi descopăr stilul de scris și genul care mă definesc.

 

6. Vor reuși Amalia și Victor să rămână împreună în volumul doi sau măcar ea se va regăsi?

 

Nu vreau să dau nici un spoiler, deși eu personal iubesc spoilerele. Tot ce pot să îți spun este că povestea va arăta un alt context al locului doi, unul mai dramatic, mai palpitant și din ce am văzut eu în jurul meu, mai puțin discutat în România. Cred că este necesar să abordăm acest subiect cu câtă mai multă atenție posibilă și să încercăm să înțelegem și să ajutăm persoanele care trec prin astfel de situații tulburătoare.

 

7. Care e visul tău cel mai mare și ce te motivează cel mai mult?

 

Cel mai mare vis al meu s-a împlinit deja prin publicarea cărții, de acum mă concentrez pe alte visuri căci am convingerea că tot ce visăm este posibil atât timp cât avem încredere în noi și nu încetăm să perseverăm. Cel mai mult mă motivează cei din jurul meu, mesajele pe care le primesc de la cititori și mai presus de toate, sentimentul de bine sufletește care se amestecă în starea mea de spirit atunci când scriu.

 

Îi multumesc mult Cezarei pentru timpul acordat și mă bucur că am mai aflat lucruri despre ea. Despre cartea ei am spus multe în recenzie așa vă citiți cartea pentru că este o lectură interesantă despre un subiect mai puțin discutat și într-un alt mod prezentat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *