Recenzii pe edituri

Receznie: „Tu” de Caroline Kepnes

1250789

Titlu original: You

Autor: Caroline Kepnes

Editura: Herg Benet

Categoria: Literatura Universala

Anul apariției: noiembrie 2017

Nr. pagini: 464

Disponibilă: aici.

 

 

 

 


book_png2sigla

 

 

Atunci cand o tanara si frumoasa scriitoare aspiranta intra in libraria din New York in care lucreaza Joe Goldberg, el face ceea ce ar face oricine in situatia lui: ii cauta pe Google numele pe care l-a aflat de pe cartea de credit.
 
Este doar o singura Guinevere Beck in intreaga metropola. Ea are un profil public de Facebook si posteaza pe Twitter neincetat, dezvaluindu-i lui Joe tot ce ar avea nevoie sa stie: se recomanda pur si simplu Beck, pentru prietenii ei, a urmat cursurile la
 
Universitatea Brown, locuieste pe Bank Street si va fi la un bar din Brooklyn diseara – locul perfect pentru o intalnire „intamplatoare”.Pe masura ce Joe capata in mod invizibil si obsesiv controlul asupra vietii lui Beck, el orchestreaza o serie de evenimente pentru a se asigura ca Beck nimereste in bratele lui primitoare. Trecand de la statutul de hartuitor din umbra la cel de iubit oficial, Joe se transforma in barbatul visurilor lui Beck, totul in timp ce, pe tacute, inlatura orice obstacol care i-ar putea sta in cale. Chiar daca asta ar insemna sa ucida.

 

 

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

 

 

Muzica se aude în timpane, iar micile căști  sunt perfuzii pentru sufletul și creierul meu. În timp ce merg agale, fără a știi exact încotro mă îndrept, simt ceva nelalocul lui în peisajul ăsta relaxant… O suflare… Pași în spatele meu… Mă întorc pe călcâie și privesc minuțios cu inima ce îmi bate  mai tare decât melodia de pe fundal… Nimic… Mereu este un nimic care pare să se solidifice intr-o persoană. O persoană care ia locul umbrei mele…

Despre asta este vorba în romanul hipnotizant, despre urmărire, iubire dusă la extrem și materializată într-un mod macabru care te lasă mască.

Mi-e foarte greu să adun toate piesele puzzle-ului și să le aștern aici pentru că romanul m-a prins într-un mod foarte diferit de restul. Spun asta pentru că la început m-a indignat și mi-a transmis o stare ciudată, dar pe parcurs m-a prins în mrejele lui și m-am simțit ca într-un vis pe care trebuie să-l descopăr până la final.

 

Intriga  începe atunci cand Beck pune piciorul în librăria lui Joe, nimic incitant până când detaliile își fac loc în câmpul lui vizual, iar într-o fracțiune de secundă totul se poate transforma într-o fantezie amețitoare.

E foarte greu să îmi expun părerea despre această carte pentru că acțiunea bulversează și încețioșază unele simțuri ale cititorului, făcându-l să se simta ca într-o realitate aspră și fără inhibiții, exact cum e ea de fapt.

Cele două personaje principale au un caracter care te face să te simți ca într-un balansoar, cateodată poți fi de partea lui Joe, iar cateodată de partea lui Beck, dar niciodată pe mijloc.

De data asta nu poți clasifica personajele, bune, rele, secundare pentru că fiecare are rolul său pe scena spectacolului din fața cititorului. Ele sunt construite raportate la personalități reale, pe care poate le urmărim subtil pe stradă sau în timp ce cumpără o carte, alimente sau fac orice altă activitate. Așa sunt Beck și Joe, doi oameni care trăiesc ciclul vieții care te poate induce în eroare, surpinde și dezamăgi.

 

„ Îți e dor de mine. Și mie îmi e dor de tine. […] Îmi imaginez cum ar fi să te împing în abisul roșiatic și să te urmez ca să ardem împreună, pentru totdeauna, un copac al vieții, luminii și sexului.”

„ Uită-te la toată iubirea pe care o ai în inimă. Ești loială, dulce și te ridici să mă conduci la ușă și-mi mulțumești iar pentru că sunt atât de întelegător.”

 

54222268_807443696304371_1852057402036191232_n

 

„ Și acum tu te deschizi în mintea mea și ești mai frumoasă decât o păpușă și-ți va plăcea aici, Beck.  Vei vedea locul ăsta ca pe un adăpost pentru cărți sacre, pentru autorii pe care-i iubești. Mă vei venera pe mine, maestrul cu cheia…”

„ Suntem bine acum și eu pun melodia We are the World și tu râzi și vrei să stii de ce am ales cântecul ăsta și eu îți explic cum cred că îmbunătățim lumea de aici, din subsolul nostru…

 

    Joe planificase totul cu pași mici, dar sigur spre scopul său, acela de a fi iubitul lui Beck și de a îi oferi toată iubirea din lume. Dar modul în care o face  pare puțin deplasat din multe unghiuri deoarece în realitate tuturor ni s-ar părea ciudat ca un tip pe care l-ai văzut într-un loc oarecare, din întâmplare să înceapă să te urmărească și să-ți descoasă cele mai întunecate secrete.

Relația lor pare ca o prismă cu mai multe fețe, fiecare cititor a priceput-o și înțeles-o în mod diferit.  La prima vedere pare o relație ciudată dintre un psihopat și o victimă, dar evident că aparențele înșeală.

În ochii lui Joe, Beck e persoana care îl înțelege cel mai bine, care e bună la suflet și ajută pe toată lumea, dar sub această deghizare, Beck e cu totul altcineva. E destul de naivă și nepricepută cu tot ceea ce înseamnă viața și alegerea oameniilor care să o înconjoare. Are un iubit care e mai mult o epavă ambulantă, care o caută numai pentru sex și interese personale, dar când Beck are nevoie de el mai mult decât sexual,  dă bir cu fugiții și trage pe nas.

 Prietenele sale sunt doar de umplutură deoarece o vorbesc pe la spate, o caută numai când au nevoie de ajutor, dar spre deosebire de iubitul ei, Benji, ele o  mai sprijină ocazional.

Deci, tabloul vieții lui Beck nu e chiar așa demn de privit, pentru că ascunde secrete, încearcă să pară cine nu e, iar cel mai rau este faptul că nici imaginea și impresia pe care o lasă lumii nu e prea demnă.

 

„ îți place să fii legănată și să ți se cânte de noapte bună și să fii sedată și poveștile tale despre colegii tăi să se termine cu mine spunându-ți cât de specială ești tu, cât de talentată, cât de invidioși sunt cu toții, cât de clar e că ești mai bună decât ei…”

 

„ Bărbații te iubesc. Și tu știi asta. Niciun bărbat nu poate fi șoarecele din casa ta pentru că vei avea pe cineva — un angajat sexy dintr-o librărie, un psiholog excitat, o lesbiană nedeclarată bogată. În cușcă te simți iubită, nu captivă. Exact ca mine.”

 

54236844_639935823105542_1866967466903601152_n

 

„ îmi tragi fața aproape de a ta și mă strângi. Te oprești. Mă înebunești și atunci. Și atunci. Buzele tale au fost făcute pentru mine, Beck. Tu ești motivul pentru care am o gură și o inimă.”

„ — Aveai dreptate, Beck. Tu ucizi oameni. Da… Îți mulțumesc că te-ai dovedit, dincolo de orice dubiu, atât de rea. Nu vrei iubire sau viață și n-am fi avut nicio șansă împreună și tu ești banală și sălbatică, gâfâind și înecându-te așa.”

Beck îl vede  pe Joe ca un sprijin, un umăr pe care să plângă, dar amândoi au observat din prima aceea atracție, dar ea îl vedea doar disponibil pentru o prietenie sau o tavăleală. Joe voia mai mult de atât, iar într-o oarecare măsură are parte de relația la care visa până când secretele lui Beck ies la iveală. 

 

Beck e o tipă care vrea să se afirme, să fie cunoscută, de neatins, dar dorită de toți, iar pe de-o parte așa este, pe alta într-un mod vulgar.  Spun asta pentru că ea se afirmă mai mult printre bărbati, prin faptul că nu poartă sutien, ca dă puțin din gene părând naivă și inocentă. Dar realitatea e mult mai dezolantă și aiurea pentru ea.

Ambalajul pe care ea l-a creat a încercat să ascundă trecutul ei nefericit și plin de eșec, dar din cauza asta a creat o persoană fără scrupule, care inspiră vulgaritate și neseriozitate prin toți porii. 

Joe la început a crezut că lucruruile vor merge și că trecuturile lor se aseamănă, iar așa vor reuși să conviețuiască. Dar exista mereu un impediment, Peach, una dintre cele mai bune prietene ale ei. Peach este o persoană meschină, egoistă care încearcă să-i controleze viața lui Beck. Profită de pe urma slăbiciunii lui Beck și mereu îi pune bețe în roate lui Joe, făcând pe depresiva. E o fată arogantă, rece care se fălește în bani, dar nu are parte de sentimente. 

 

„ E o ipocrită, un coșmar de om, mai rău decât mi-am imaginat. […] E anorexică și ușor tatuată, cu păr ros și rupt la vârfuri și o gură de supt și un zâmbet de Joker și mâini lungi, păroase și fusiforme care se termină în unghii ascuțite și nevopsite, roase la repezeală.”

„ Te face să pari prea scundă, iar tu o faci pe ea să pară prea mare. Sunteți de pe planete diferite și nu sunteți făcute pentru a sta una lângă cealaltă.”

 

58380604_445522979551652_987454676892909568_n

 

„ Peach e îndrăgostită de tine și tu ești a mea și viața nu ne va mai fi niciodată ușoară cu ea făcând-o pe bolnava, pe victima, pe agresata, pe orice numai ca să-ți atragă ție atenția.”

„ … Număr până la trei și o arunc în ocean. Apa o întâmpină așa cum a îmbrățișat-o apa de la Brighton Beach pe Candice…”

 

  Peach are un destin destul de crunt, dar pe care consider eu ca l-a meritat. E o persoană demnă de milă pe o parte pentru că e genul de persoană cu bani și familie renumită, dar care este privată de lucrui simple de care majoritatea se bucură, pe de alta e o scorpie care încearcă să atraga lumea în cușca ei pentru a scăpa de singurătate. Asta încearcă și cu Beck, profitând de ea ori de câte ori are ocazia.

 Din păcate asta a învățat și Beck de la Peach, să folosească oamenii, să se joace cu sentimentele lor și apoi să îi doboare. Asta a făcut și ea cu Joe, l-a mințit, l-a manipulat pentru a fi mereu totul în favoarea ei. Și din cauza asta eu nu am suferit-o, am considerat-o imatură, frustrată, parșivă și lingușitoatre în unele momente pentru că facea lucruri necugetate în loc să-și ia viața în piept și să nu mai tâmjească după lucrurile altora.

  Felul în care autoarea abordează acțiunea este mult mai brutal și cu un limbaj cotidian chiar dacă pare uneori vulgar asta  ne ancorează în realitate, vedem cu e de fapt o zi din viața noastră, cu înjurături, eșecuri, oameni cu mai multe fețe, incertitudine, drame și altele. Asta vedem prin ochii lui Joe, realitatea, aspră și greutățiile de care ne izbim zi de zi.

   Autoarea pot spune ca a fost destul de parșivă pentru că s-a tot jucat cu mintea mea. Consider asta pentru că mereu existau momente în care îl preferam pe Joe și-l compătimeam, dar și momente în care îl consideram un psihopat cu gânduri necurate și cu Beck am pățit asta cu toate că pe ea am displăcut-o din primele momente, la început era doar agreabilă, apoi am zis să-i dau o șansă, iar pe final mi s-a închegat părerea despre ea, ca e o persoană destul de depravată. 

Dar asta ne arată că fiecare din noi avem momente de genul, încercăm să devenim ceea ce nu suntem doar pentru a ne accepta societatea, devenim imorali atunci când ne dorim ceva cu ardoare si decurgem la lucruri mai puțin plăcute. Fiecare avem o parte întunecată care echilibreză balanța personalității noastre, asta a vrut autoarea să ne arate prin Beck și Joe, că putem fi și noi parșivi sau dăm peste persoane de genul, și cu toții avem o doză de psihoză și cu siguranță luam și noi decizi pripite și imature pe moment, dar fiecare lucru de genul are un scop până la urmă.

 

 

rating-5abb58a3d65ab2

 

4/5 steluțe pentru modul în care s-a jucat autoarea cu mintea mea, făcându-mă să cred că lucrurile deplasate pot avea și sensuri raționale, pentru finalul neașteptat și pentru felul în care a transpus realitatea și defectele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *