Recenzii pe edituri

Recenzie: ,,Acolo unde femeile sunt regi” de Christie Watson

`3053 Titlu original: Where Women Are Kings

Autor: Christie Watson

Editura: Trei

Colecție: Fiction Connection

Anul apariției: 2017

Nr pagini: 384

Disponibilă: aici. 

 

book_png2sigla

 

Cartea lui Christie Watson vorbește despre iubirea maternă în cele mai felurite reprezentări ale sale, dar prezintă și lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc.
Elijah, un băiețel nigerian de șapte ani, născut în Anglia, se luptă cu propriul comportament deviant, pe care îl consideră provocat de un vrăjitor dinăuntrul său.
Aflat în plin proces de adopție, Elijah este împărțit între iubirea pentru mama biologică, Deborah, și cea adoptivă, Nikki. La un moment dat, asistenții sociali descoperă că Elijah a fost abuzat și traumatizat fizic și psihic.
În lupta lui de a se accepta și de a-și găsi liniștea alături de noua sa familie, Elijah vrea să se convingă, totuși, de dragostea lui Deborah, iar prețul pe care îl plătește este devastator.

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

Amintirile fac parte din noi orice am face, oricât am încerca să scăpăm de ele. Chiar dacă ele ne-au lăsat cicatrici trebuie să le acceptăm ca parte din noi pentru a ne forma întreaga personalitate.

Asta trebuie să facă Elijah, un băiețel nigerian de numai 7 ani cu o poveste prea grea și apăsătoare. Povestea e destul de încâlcită, misterioasă și confuză ca o pânză de păianjen ce îl ține captiv.

Prologul cărții surprinde istorisirea mamei despre Nigeria, locul unde femeile sunt regi, locul natal al micului Elijah. Nigeria și trecutul băiețelului ne sunt prezentate prin prisma mamei sale naturale, Deborah care își iubea fiul nespus de mult în ciuda greutăților la care sunt supuși. Legătura lor este atât de puternică încât trece peste puterea divină, peste faptul că vor fi despărțiți, peste traume, peste orice.

Povestea începe cu adevărat atunci când Elijah se naște în sânul unei familii iubitoare și plină de credință, Deborah și Akpan, doi tineri care își părăsesc țara pentru un trai mai bun în Londra. Dar din păcate viitorul nu le surâde așa cum s-au așteptat, însă iubirea lor era de ajuns pentru a face față celorlalte lucruri din jur. Pentru ei, Elijah a fost soarele care le lipsea din casă și din vieți, îl iubeau nespus de mult, iar micuțul le aducea cea mai mare bucurie pentru că era dovada iubirii lor eterne.

 

„ Stelele străluceau pe cer în acea primă noapte, Elijah, ca și cum stelele nigeriene ar fi călătorit cu noi până la Deptford, ca să ne lumineze când ne iubeam. Tu te-ai născut din dragoste, din stele nigeriene și din secretele în care credeam.

Ești iubit, micuțul meu nigerian, cum nu a mai existat vreodată o iubire pe lume.”

 „ Țin minte cum, împreună cu Akpan, te-am dus la fereastră și ți-am arătat noaptea plină cu stele nigeriene și o lună plină cum nu mai văzusem vreodată, umflându-se pe cer ca o inimă mustind de dragoste.

— Micuțul meu fiu Elijah, a șoptit Akpan. Uite, vezi, până și luna te iubește.”

50921774_391806848242576_1664507119501574144_n

  „ Elijah, primele tale temelii au fost puternice și sper că acele prime luni viguroase te vor ajuta. Când vântul va sulfa tare, așa cum sigur o va face, sper să nu te clatini decât un pic, aceasta este ruga mea.”

 „ Timp de câteva secunde ținu ochii închiși și o caută pe Mama, însă nu reuși să o vadă acolo. Simți în schimb mirosul ei: un amestec de banane prăjite și ardei iuți. […]

… apoi sărutându-l pe obraz și spunându-i: Micuțul meu, inima mea bate în același ritm cu a ta.”

Iubirea de mamă cred că e cel mai greu sentiment pe care îl poți descrie deoarece cuvintele pe care le folosești pot fi atât de efemere și neînsemnate încât se diluează esența acestui sentiment divin. Iubirea de mamă se întelege doar simțind-o atunci când mama te strânge în brațe. Așa e și legătura dintre micul Elijah si Deborah, de neexplicat pentru că e uluitor ce poate face o mama pentru copilul ei și cât de răsunătoare poate fi conexiunea lor chiar dacă sunt desparțiți și chiar cu totul în altă lume.

Elijah a fost fericit lângă părinții lui până când tragediile s-au abătut aspura lor ca o tornadă menită să distrugă totul, iar ceea ce a distrus a fost viața Deborei și viitorul fiului său.

Mi-e foarte greu să vorbesc despre ce se ascunde între filele cărții pentru că nu aș vrea să stric acea magine inedită și sfâșietoare a poveștii.

Necazul care a destrămat și cutremurat viața copilului a fost crunt, de neimaignat, iar din cauza asta Elijah a ajuns în grija asistenților maternali. Pentru el totul a fost un fulger care l-a afectat profund căci nu știa ce să facă, ce vor oamenii mari de la el și unde e mama.

Dar într-o zi micul Elijah primește vestea că ar putea avea propria lui familie și că poate ține legătura și cu mama din când în când.

Povestea nemiloasă se împletește ușor ușor cu cea a lui Nikki și Obi, un cuplu care își doreau nespus de mult un copil căruia să-i ofere toată dragostea lor și orice ar avea el nevoie, dar acest lucru nu se putea întâmpla oricât au încercat.

Se luptau de ani de zile cu necazul și nu reușeau să îi mai facă față așa că au hotărât să adopte un copil care să le aline rănile și căruia să ii se dedice complet. Voiau să se simtă împliniți.

  „ Mama mi-a spus că Dumnezeu trimitea pe pâmânt îngeri care îi sărută pe oamenii deosebiți și că săruturile lor erau atât de puternice, încât fiecare lăsa în urmă un semn pe care oamenii îl numea „pistrui”. Mama spunea că puteai să ai încredere în oamenii cu mulți pistrui.”

 „ Se uita la obrăjorii lui, la brațele lui piele și os, la coșul pieptului care i se adâncea un pic în mijloc. Arăta ca un copil care înghițise toată bunătatea lumii, nu ca un băiețel plin de orori.”

51630201_838709913175415_3457082179425665024_n.jpg

 

„ Obi se postă în fața lui Elijah și se lasă în genunchi, ajungând cu ochii în dreptul ochilor lui. Zâmbea cu atâta încredere, încât umerii lui Elijah se destinseră. Nikki se uită la ei, tată și fiu, și simțea cum inima îi bătea mai repede în piept. Era cea mai minunată senzație — aproape mai plăcută decât dacă l-ar fi ținut ea însăși în brațe pe Elijah.”

 „ … Sunetul era mai rapid și mai delicat, dar se potrivea perfect cu cealaltă tobă. Cele două tobe, împreună, se auzeau exact ca o inimă batând. Nikki închise ochii. Ascultă cum băteau în tobă soțul și fiul ei, în ritmul inimii ei.”

O familie incompletă se completează prin simpla apariție a unui copil formând familia pe care Nikki și-a dorit-o din totdeauna, iar felul în care Elijah le-a schimbat viețile e surprinzător, dar în același timp și Elijah are parte de schimbări bune în viața lui.

Ideea e că s-au salvat unii pe alții din suferința vicioasă în care trăiau și au adus soare, bucurie și fericire.  Îl ajută pe Elijah să-și accepte trecutul și să se bucure de prezent ca un copil normal cu o familie care-l iubește mai presus de multe.

Acțiunea e destul de tulburătoare, greu de asimilat și de înțeles pentru că ne este ilustrat un întreg proces de adopție și nu într-un mod obiectiv, ci din prisma unui copilaș care trece prin atâtea încât suferi, plângi, ți-e teamă și te îndoiești de tot odată cu el. Are un impact foarte zgomotos asupra cititorului și te învață multe  lucruri legate de viață, familie, sacrificii  și despre tristețe.

Autoarea a știut cum să transpună totul pe foaie pentru a trezi sentimente în inima cititorului și să îl facă să realizeze cum poate fi viața unui copil orfan, ce repercursiuni poate avea acest mod de trai și cum ar trebui să fii alături de un copil adoptat, cum să-l ajuți și ocrotești. Cel mai frumos și impresionant lucru pentru mine a fost finalul care m-a izbit total, m-a emoționat și m-a făcut să prețuiesc mai mult lucrurile pentru că poate sunt momente ale vieții în care totul merge prost, dar oricât ar fi de greu să treci prin toate va veni și ziua în care vei zâmbi și te vei simți cea mai norocoasă și fericită persoană.

Despre restul poveștii micului nigerian nu voi mai dezvălui nimic pentru că i-aș strica farmecul și esența așa că poate puneți mâna pe carte pentru a descoperi dacă Elijah va reuși să treacă peste toate obstacolele pe care le primește.

rating-5abb58a3d65ab2

 

Ofer 5/5 steluțe pentru povestea înduioșătoare care îți zdruncină sufletul și pentru felul autoarei de a transpune asemnea situații delicate, iar în final lucrurile să fie cum te aștepți mai puțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *