Recenzii pe edituri

Carte VS Film: ,,Înainte să te cunosc”

from-the-cupboardcvsf-2

Acest articol poate conține spoliere, dacă nu ai citit sau văzut filmul, nu citi. (Am încercat să nu dau spoliere în întregime sau majore ale cărții sau ale filmului).

Aloha din Hawaii, aș vrea eu, dar din păcate sunt tot în București, mai nou, plin de zăpadă și ger. După cum vedeți, azi vom vorbi despre diferențele dintre cartea și filmul Înainte să te cunosc. Bineînțeles că am citit cartea înainte, recenzia ei o găsiți aici, dar atunci când citești cartea înainte și vezi filmul după, se întâmplă inevitabil să compari tot ce se întâmplă în film cu ce ai citit. Chestia asta se întâmplă multora dintre noi, dar ne și ajută să observăm dacă filmul respectă cartea și dacă se ridică la standardele unui cititor.

Atât filmul cât și cartea m-au impresionat peste asteptările mele deoarece nu sunt adepta oricărei cărți romance, chiar sunt destul de pretențioasă legat de asta, dar de data asta nu s-a întâmplat așa, din contră, povestea lui Will și, implicit, și a lui Lou m-au înduioșat.

Dar în ciuda povești transpuse destul de bine în film, exisă această discrepanță dintre cele două, chiar dacă sunt destul de generale. Faptul că atunci când citești îți poți imagina totul așa cum vrei tu, cum dorește creierul și sufletul tău să înțeleagă, e cel mai important aspect, pe care, bineînțeles, filmul ți-l spintecă total împunându-ți să vezi întâmplările prin prisma producătorilor și a personajelor.

       Diferența dintre acțiunea filmului și a cărții

Din câte îmi aduc eu bine aminte este că filmul (ca orice film, de altfel) nu avea la fel de multe detalii, lipseau și mici scene mai puțin semnificative, dar care întregeau ansamblul întâmplărilor. Într-adevăr la orice film se suprimă din detalii, dar mie unele mi s-au părut destul de importante sentimental pentru a înțelege mai bine trăirile celor două personaje principale.

Au scos o scenă destul de interesantă, zic eu, un moment important atât pentru Will, cât și pentru Lou, momentul acela când cei doi hotărăsc că ar trebui să facă ceva nebunesc pentru ei, așa că au mers la un salon de tatuaje. Lou, în final, și-a învins temerile și concepțiile nefavorabile și și-a făcut un tatuaj, iar Will a ales să își înscripționeze ceva pe trup destul de cutremurător și cu un impact emoțional zguduitor pentru el.

Ce mi-a mai displăcut este că prin scoaterea unor detalii s-au distrus și unele emoții esențiale care consider eu că sunt importante deoarece ar fi transmis mult mai multe și mai sonore privitorului, ar fi înțeles mai mult personajele și trăirile acestora.

bb

     Actorii în opoziție cu personajele

Despre actori pot spune lucrui bune, au fost potriviți pentru fiecare rol și cel mai important cei doi protagoniști au reușit să intre foarte bine în pielea personajelor.

Cel mai greu mi s-a părut pentru Sam Claflin, actorul care l-a jucat pe Will, surprinzător a reusit să joace foarte bine rolul și să transpună unele trăiri ale lui Will, atât din cele interioare, exteriorizându-le, cât și la exterior, comportându-se ca un om cu deficiențe.

Pentru actrița care a interpretat-o pe Lou a fost oarecum natural, cel puțin așa am văzut eu, părea că așa e Lou ca persoană și asta m-a bucurat, mai ales că a reușit să evidențieze calitățile personajului, faptul că a fost zurlie, ieșită din comun cu hainele și combinațiile ciudate, puțin insistentă și determinată, a reușit să aducă personajul la viață.

Mi-ar fi plăcut totuși să existe o conexiune mai puternică între cele două personaje care să se simtă mai puternic și mai profund, să observe și cel care privește filmul cât de mult țin ei unul la celălalt.

Plusuri și minusuri ale filmului

Analizând la rece tot filmul, am găsit și minusuri, dar și plusuri pe care le-am mai menționat și mai sus într-o oarecare măsură.

Cel mai mare minus, din punctul meu de vedere, este că au scos acele detalii care făceau conexiunile dintre personaje și întâmplările să pară mult mai încărcate emoțional, mai semnificative și mai reale.

Alt minus destul de esențial e că nu e niciodată niciun film 100% cum îți imaginezi și nici esența la fel de puternică precum cea a cărții, dar în mare, esența este transpusă în linii mari și în film, mai bine sau mai puțin bine.

Legat de personaje și acțiune, minusuri uriașe nu sunt, mi-ar fi plăcut doar să fie mai multă emoție atât în acțiune, cât și în relațiile dintre personaje, pentru că într-un film romantic emoția trebuie să fie cât mai reală.

hyperliteratura-inainte-sa-te-cunsc

      Opinia mea generală asupra filmului

Per ansamblu, filmul mi-a plăcut foarte mult, în realitate nu m-a emoționat până la lacrimi cum auzisem de la unele persoane, dar e o poveste aparte care merită și vizionată, dar și citită.

Clar, în inima mea a trezit o scânteie cât de mică de emoție, iar finalul a fost unul. zic eu, demn de un film de dragoste, iar pe lângă asta, a fost făcut exact cum a fost scris în carte.

De fapt mi-a plăcut filmul, dar prefer cartea, pentru că, pe mine, una, m-a făcut să simt mult mai real totul și chiar să simt că sunt acolo cu personajele. Iar legat de finalul cărții, a fost unul destul de devastator, dar pe măsură. Eu consider că celelalte două volume nu-și mai au locul, pentru că povestea se poate încheia foarte frumos acolo unde autoarea a sfârșit romanul.

Nota: 7,50/10

Din păcate, n-am putut să-i dau mai mult, mi-a plăcut mult de tot, dar mai lipsea ceva, acel ceva ca să ma facă să îl ador, povestea și cum e filmul făcut sunt foarte potrivite pentru un film de dragoste, este reușit, dar nu m-a dat pe spate. Merită să îl vedeți pentru poveste și actori, pentru că au interpretat foarte bine personajele principale.

E un film perfect pentru o seară geroasă în care vrei doar să te relaxezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *