Recenzii pe edituri

Recenzie: ,,înainte să te cunosc” de Jojo Moyes

inainte_sa_te_cunosc_de_jojo_moyes.jpg      Titlu original: Me before you

 Autor: Jojo Moyes

Editura: Litera

        Categoria: Romane de dragoste

Anul apariției: iunie 2017

 Nr. pagini: 416

   Disponibilă: aici. 

 

 

 

 

 

book_PNG2sigla.png

Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți pași sunt de la stația de autobuz până acasă. Știe că îi place să lucreze la ceainăria The Buttered Bun și că s-ar putea să nu fie îndrăgostită de iubitul ei, Patrick. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să-și piardă locul de muncă și că viața ei rămâne normală doar pentru că e, în esență, previzibilă.

Will Traynor știe că accidentul de motocicletă pe care l-a suferit l-a făcut să-și piardă dorința de a trăi. Știe că totul i se pare acum insignifiant și lipsit de bucurie și știe totodată și cum să pună capăt acestei stări de lucruri. Ceea ce Will nu știe este că Lou e pe cale să-și facă apariția în lumea lui într-o explozie de culoare. Și nici unul dintre ei nu știe că urmează să schimbe destinul celuilalt pentru totdeauna.

 

png_book_by_pu_tsuki-dbi1urecenzie1k

 

Nu știu cum să încep, de unde să încep și cum să-mi pun din nou cuvintele pe ,,foaie”. Am luat o pauză destul de lungă care mi-a afectat oarecum scrisul și ceea ce voiam eu să fac pe blog, dar în curând totul se va rezolva și voi reveni cu forțe noi, articole diversificate și multe recenzii.

Acum să ne concentrăm pe cei doi protagoniști ai romanului “Înainte să te cunosc”, Will Traynor și Lou Clark care au încercat să țină piept societății și vieții care îi lovește din plin.

Totul începe cu tragicul accident al lui Will, din momentul acela viața sa se surpă considerabil, luând o întorsătură drastică, devenind de nesuportat pentru el. Spun asta pentru că Will este personajul cu o viața perfectă, prospera pe plan financiar având o firmă de succes, o iubită frumoasă care ținea la el, adrenalina dată de sporturile extreme, aceasta era viața pe care protagonistul nostru o avea înainte de accident. Ce a urmat după el a fost un chin, o tornadă care mătura tot ce îl făcea pe Will să zâmbească.

La polul opus, Lou era fericită cu viața modestă pe care o ducea, bucurându-se de orice lucru mic din jurul ei. Viața lui Lou se rezumă la lucruri obișnuite, lucra la o ceainarie pe care ajunsese să o îndrăgească, își ajuta familia cu ce putea, apoi își dedica timpul relației pe care o avea cu Patrick, chiar dacă știa că nu îl iubește cu adevărat.

Drumurile lor se intersectează într-un mod nefavorabil pentru Will, ea avea nevoie de o slujbă noua așa că i s-a propus să lucreze ca îngrijitoare pentru Will cel morocănos, sumbru și sarcastic.

Despre Will nu pot spune că e cea mai deschisă persoana, ba din contră, e o fire inchisă, posomorâtă, arțăgoasă, pesimist deoarce caracterul său a suferit un cutremur de mare magnitudine lăsând pe sufletul său daune de nereparat.  Accidentul l-a schimbat pe Will radical, viața lui, din palpitantă, fericită și plină de culoare, într-una monotonă și gri, de parcă nimic nu mai avea sens, iar pentru Will totul luase sfârșit de când a ajuns într-un scaun cu rotile, paralizat aproape complet.

 

,,Poartă unul dintre tricocurile lui, iar părul ei lung e ciufulit într-un fel care pe el îl face să-și amintească visător de deliciile nopții trecute.”

,,— Chiar trebuie să facem ceva care să implice hălăduitul prin munți sau traversarea a cine știe ce râpă periculoasă ?”

 

,,Se aude o explozie, și totul se împrăștie în mii de bucăți.

Și apoi nu mai e nimic.”

 

38462787_1532101526894527_3837194211120119808_n

 

,,Am vrut să-mi pară rău pentru el. Și chiar îmi părea. În clipele în care îl surprindeam privind în gol, pe fereastră, aveam impresia că e cea mai tristă persoană pe care o întâlnisem vreodată.”

 

,,Am zărit-o printre celelalte fotografii risipite, și pe cea în care el și Alicia zâmbeau fericiți — chipul ei era acum acoperit de o ramă de argint îndoită.”

 

Pare un coșmar să fii cel mai realizat bărbat la o vârstă fragedă și viitorul să-ți surâdă, dar într-o zi ploioasă să ai cea mai urâtă lovitură și să ajungi invalid. Așa se simțea Will, prizonier în propriul coșmar din care nimeni nu-l poate trezi oricât ar încerca.

Pare de prisos să mai încerci să găsești lumina de la capătul tunelului când tu nu mai poți ajunge la ea. Will nu mai voia să încerce, ființa extravagantă și gata de orice provocare dispăruse odată cu zâmbetul și pofta de viață de când ziua aceea sumbră i-a curmat fericirea și speranța.

Se pare că după atâtea furtuni și ploi torențiale în lumea sa, apare un curcubeu excentric, cu o lumină orbitoare și colorată în cele mai ciudate combinații de haine, aceea fiind Lou.

Lou care pare mereu o apariție ce dă culoare oricărei încăpere deprimantă în care pășește, Lou cea care este obișnuită să se afle mereu în zona de confort, dar cu Will va trebui să depășească acea zonă și să rupă marginile orizontului său.

Sunt două caractere opuse care aveau scopuri paralele, scopul lui era să termine odată cu gheara de emoții negative ce i-a acaparat sufletul, scopul ei era să aibă o slujbă în care să cunoască lumea și să afle povești de viață și din care să-și poată ajuta familia.

Pentru Lou, tot ce însemna Will era o enigmă pe care voia să o descopere treptat pentru a-l face să vadă din nou partea bună a lucrurilor.

Chiar dacă Lou nu pare genul de persoană care să trăiască viața la maxim, reușește să împartă zâmbete și bucurie peste tot, e o persoană blajină căreia îi place să combine imprimeuri și culori aprinse pentru cele mai nebunești ținute pe care cineva le poate vedea pe stradă.

 

,,Avantajul de a fi aruncat într-o viață cu totul nouă — sau, cel puțin, de a fi izbit atât de puternic de viața altcuiva încât să fie ca și cum ți-ai strivi fața de fereastra lui — este că te obligă să regândești concepția pe care o ai despre tine.”

 

,,Îmi plăcea faptul că puteam fi ceea ce voiam să fiu, fără ca vocea surorii mele să-mi aducă aminte de cine fusesem.”

 

38485805_236448776873030_660837665460977664_n

 

,,Dar am văzut felul cum Louisa l-a privit în ziua când a prezentat călătoria, cu un amestec straniu de mândrie și recunoștință pe chip, și, dintr-odată, am simțit că îmi pare extraordinar de bine că fata aceasta apăruse în viețile noastre.”

 

,,Am crezut… am crezut c-o să-l poți înveseli. Și chiar ai reușit — chiar îl înveselești, Louisa.”

 

Asta facea Louisa, se străduia să aducă puțina fericire în viața lui Will prin diferite moduri, plimbări, picnicuri, concerte, chiar și o excursie, doar ca să-l vadă fericit.

Chiar dacă în primele săptămâni i se părea imposibil să fie în toane bune cu Will, treptat, Lou a reușit să despice acel loc obscur în care el se închisese, a putut să ajungă acolo unde nimeni nu a mai putut ajunge, la sufletul lui Will. Prin dedicarea, blândețea și naivitatea de care Clark dădea dovadă, a ajuns să panseze rănile adânci ale omului de care, treptat, se îndrăgostise.

Poate vă întrebați dacă Will credea că iubirea pentru el e ceva paralel ca șinele de tren, ba da, credea și era lucid că totul va lua sfârșit la un moment dat, dar până atunci se bucura că Lou îl face să simtă din nou lucruri în care nu mai avuse speranță, dar acum a recăpătat-o.

Cele două personaje reușesc să se călăuzească către lumină și fericire unul pe altu, învătând și ascultând unul de la altu, fiind capabil să vadă unul prin ochii celuilalt ce ei nu puteau vedea singuri.

 

,,I-am luat degetele cu blândețe în palma mea și le-am strâns între ale mele. Erau calde, erau degetele cuiva plin de viață.”

 

,,Will inversă direcția. Mi-am arcuit brațele pe după gâtul lui și m-am tras puțin în spate ca să mă uit la el, simțind cum toată timiditatea îmi dispare.”

 

38469586_2010705808993268_7107318414066057216_n.jpg

 

,,L-am sărutat, încercând, disperată, să-l întorc înapoi, în lumea mea. L-am sărutat și mi-a lăsat buzele să se odihnească peste ale lui, așa încât respirațiile noastre se împletiră și lacrimile mele depuseră o pojghiță sărată pe pielea lui, și mi-am pus în gând că, undeva, particule minuscule din el aveau să devină particule minuscule din mine, ingerate, înghițite, vii, perpetue.”

 

,,Și apoi, dintr-odată, am simțit că mi se sfâșie inima. Chipul mi se schimonoși a plâns, toată stăpânirea de sine de până atunci îmi pieri, l-am strâns în brațe și nu mi-a mai păsat că el avea să-mi simtă trupul zguduindu-se, inundat de durere.”

 

Poate că relația celor doi nu a fost chiar ,,lapte și miere” ca în alte romane, dar a fost o relație bazată pe sentimente descoperite pentru prima dată de amândoi, iar asta a făcut ca iubirea lor să fie mai profundă.

Will și Lou ne învață că putem iubi pe cineva cu toată ființa noastră fară a ne păsa de cea cea ce spun cei din jur, iubirea aceea pe care vrem să o simțim cu toți. Dar la pachet cu iubirea vine și suferința, durerea care îți face sufletul bucați din cauză că ai putea pierde persoana la care ții mai mult decât la propria persoană.

Jojo Moyes a reușit să alcătuiască un roman de dragoste din suferiță și durere, aprinzând iubirea când speranța și încrederea nu mai existau pentru cei doi protagoniști, arătând lumii că nu contează timpul, problemele pe care le ai sau ce crede lumea, contează să iubești cât de sincer și puternic o poți face.

 

rating-5abb58a3d65ab2.png

 

 

Am oferit 5/5 steluțe pentru acest roman plin de toate sentimentele pe care un om le poate simți într-o viață, iar cititorul le poate simți odată cu personajele.

 

5-2.png

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *